Eikenprocessierups bestrijding

Eikenprocessierups bestrijding

Wat is de eikenprocessierups?

De zomer komt er weer aan en dat betekent ook de komst van de eikenprocessierups. De eikenprocessierups komt veel voor in het zuiden en oosten van Nederland. De eikenprocessierups is een rups van een nachtvlinder. Tijdens het groeien van rups naar nachtvlinder, vervelt de rups vijf keer. Na drie keer vervellen ontstaan de typerende brandharen van de rups. Aan het einde van de dag trekken de rupsen in processie de boom in om de bladeren van de boom te eten. De eikenprocessierups leeft altijd in een grote groep.

Welke overlast veroorzaakt de eikenprocessierups?

Eikenprocessierupsen hebben haartjes, de zogeheten brandharen, en deze haren kunnen ernstige allergische reacties veroorzaken bij de mens. De brandharen hebben weerhaakjes en de haren veroorzaken jeuk en brandwonden. Wanneer de rups ongewenst wordt aangeraakt, laat hij de brandharen los.

Niet alleen de rupsen zelf geven overlast, ook de nesten geven overlast. De nesten liggen namelijk vol met oude velletjes van de rups en deze velletjes met haren kunnen nog tot 8 jaar lang allergische reacties veroorzaken. Om de overlast te bestrijden is het daarom noodzakelijk om zowel de levende rupsen als de nesten op te ruimen.

Welke bestrijdingsmethoden zijn er?

Er zijn verschillende bestrijdingsmethoden mogelijk. Wanneer er nog geen sprake is van overlast, kan een biologisch bestrijdingsmiddel ingezet worden. Indien de eikenprocessierupsen wel al een plaag vormen, is het nodig om de rupsen op te ruimen. Dit kan door de eikenprocessierupsen weg te branden. Deze methode is flexibel en zeer lokaal, maar er is wel veel ervaring voor nodig. Een andere methode is het opzuigen van de rupsen met een speciaal apparaat. Hiermee worden de rupsen direct op locatie verbrand, na het opzuigen. Hierdoor blijft er geen schadelijk afval over.

Hulp nodig bij het bestrijden van de eikenprocessierups?

Verhart Groen B.V. kan alle bestrijdingsmethoden aanbieden. Afhankelijk van uw situatie, zetten wij de juiste en meest efficiënte techniek in. Heeft u hulp nodig bij het bestrijden van de eikenprocessierups? Neem dan contact met ons op.